Voor wie?

Het verwerken van een echtscheiding

Een scheiding maakt veel emoties los en geeft veel onrust, zeker ook bij de kinderen. Boosheid en verdriet zijn gevoelens die als eerste bij kinderen opkomen ongeacht hun leeftijd. Alles wat vertrouwd was gaat veranderen als ouders gaan scheiden. Kinderen en scheiding kunnen ook andere gevoelens veroorzaken zoals angst, machteloosheid of afwijzing. Uit de praktijk weten we dat ieder kind anders reageert op een scheiding.

Kinderen van basisschoolleeftijd reageren vaak angstig op een scheiding. Ze weten niet wat er komen gaat en raken hun vertrouwde leven kwijt. Oudere kinderen vanaf 12 jaar voelen zich vaak onbegrepen en kunnen zich tijdens een scheiding extra afzetten tegen hun ouders.
Er gebeurt van alles om de kinderen heen waar ze geen invloed op kunnen uitoefenen.

Het is belangrijk om kinderen juist in deze periode te steunen en rust te geven. Veel kinderen kampen met een loyaliteitsconflict, ze hebben sterk het gevoel dat ze geen partij willen/kunnen kiezen tussen hun ouders. Niet kiezen kan betekenen dat je één ouder in de steek laat, maar wel kiezen betekent dat ook. Het loyaliteitsconflict kan sterke gevoelens van verwarring geven. Geef kinderen daarom alle ruimte om van beide ouders evenveel te houden.